top of page

Tripod Satın Alma ve Kullanma Kılavuzu

Bu blog yazım, Özer Sanat Youtube kanalında yayınladığım 4 bölümden oluşan "Tripod Satın Alma ve Kullanma Kılavuzu" video serisinin yazıya dökülmüş halidir. Videolar blog yazısının devamında mevcuttur. Keyifli seyirler...


Ah Tripod… Ne onunla ne de onsuz… Çok istiyoruz ama bir türlü onuhayatlarımızdan çıkaramıyoruz. Madem ona mahkumuz, o zaman en doğru alışverişi yaparak hayatımızı bir nebze çekici kılma şansımız var. Bu yazım ve videom da tamamen bunu amaçlıyor.

Tripod alışverişi fotoğraf hayatınızdaki en karmaşık, en tehlikeli, en önemli ve en uzun soluklu yatırımlardan birisidir. Çoğu fotoğrafçı ilk tripodunu fotoğraf hayatının en başında, henüz tripodu tam olarak ne için ve nasıl kullanacağını bilmediği dönemde satın alır.


Yaptığım seyahatlerde, fotoğrafçıların büyük, ağır, kullanışsız ve zayıf tripodlarla sürekli olarak cebelleştiğini, büyük meblağlar harcayıp çıktıkları seyahatlerden, yanlış tripod seçimleri ve Tripod kullanmaktaki deneyimsizlikleri nedeniyle flu gece, gündoğumu/günbatımı fotoğrafları ile döndüklerini çok fazla gördüm.


Zaten en sonunda da bu ilk tripodlar, kişide tripod fikrinden tamamen tiksinmeye neden olarak bir köşeye atılır, ya sürekli adım adım daha iyi ve pratik tripodlar almamıza neden olur, ya da daha da kötüsü düşerek kırılan bir kamera ve lens ikilisi ortaya çıkarır.


Fotoğrafa yeni başlayan arkadaşlarımızı belki bunun dışarısında tutarak, eğer fotoğrafa gönül verdiysek ve tutku haline getirdiysek, bir defada ömür boyu bizimle olacak sağlam, dayanıklı ve pratik bir tripod satın almak yararımıza olacaktır. Şahsen ben tripod yatırımını, kamera ve lens yatırımından daha önemli gördüğüm için sizlere detaylı bir tripod videosu çekmenin uygun olacağını düşündüm.


Neden Bir Tripodaİhtiyacınız Var?

  • Uzun Pozlama adını verdiğimiz, elde çekim için gereken en düşük enstantane değerlerinin altında çekimler yapabilmek için.

  • Işıkla boyama veya yıldız izi fotoğrafları çekebilmek için.

  • İç Mekan, düşük ışık veya gece çekimlerinde ISO değerinizi düşük tutarak fotoğraf kalitesini yüksek tutabilmek için.

  • Geniş net alan derinliği gerektiren manzara, mimari, makro gibi çekimlerde diyaframın kısılmasından kaynaklanan ışık kaybını yavaş enstantanelerle kompanse edebilmek için.

  • Daha keskin fotoğraflar elde edebilmek için.

  • Daha özenli kompozisyonlar oluşturmak ve perspektif hatalarını minimize etmek için.

  • Çok uzun telefoto lenslerde titreşim nedeniyle oluşabilecek kompozisyon hatalarının önüne geçebilmek için.

  • Daha özenli HDR, Panorama, Kompozit fotoğraflar çekebilmek için.

  • Kameranın zamanlayıcısını kullanarak otoportreler çekebilmek için.

  • Ağır kamera ve lensleri uzun süre yorulmadan kullanabilmek için.

  • Flaş veya reflektör gibi çekime yardımcı ekipmanları pozisyonlandırmak için.

  • Elde çekimin mümkün olmadığı açılarda çekim yapabilmek için.

  • Titreşimsiz videolar çekebilmek için.

Tripodun Dezavantajları Nelerdir?

  • Genellikle ağırdırlar. En hafifini dahi satın alsanız, ekstra bir yüktür.

  • Genel olarak zahmetlidirler. Taşıması zor ve yorucudur, kurması ve kaldırmasıuğraştırıcıdır.

  • Kalabalık alanlarda kullanımı zordur.

  • Kaliteli ve kullanışlı tripodlar oldukça pahalı olabilirler.

  • Kurmak, ayarlamak ve kaldırmak zaman alır. Fotoğrafın en iyi zamanlarınıkaçırmanıza neden olabilir.

  • Eğer doğru tripodu tercih etmeyip, doğru şekilde kurup, ayarlayıp kullanamazsanız kamera ve lensinizi düşürerek zarar verebilmenize neden olabilirler.


Tripod Yerine Monopod Tercih Edilebilir Mi?


Monopodların asli görevi kamerayı sabit tutmak değildir. Monopodlar daha çok ekipman ağırlığını fotoğrafçıdan almayı ve fotoğrafçının daha az yorulmasını amaçlar.


Özellikle ağır kamera ve büyük telefoto lensler kullanan fotoğrafçılar bu nedenle monopod kullanırlar. Monopodların kamerayı sabitleme kabiliyeti oldukça düşüktür ve asla bir tripodun yerini tutamazlar.


Video Tripodu ile Fotoğraf Tripodu Arasındaki Fark Nedir?


Video Tripodları, genellikle fotoğraf tripodlarına göre daha büyük ve ağırdırlar. Video kameralar, fotoğraf makinelerine göre daha ağır olduklarından, video tripodlarının yük taşıma kapasiteleri fazladır.


Video kameralar üzerinden yapılacak ayarlarda görüntünün titrememesi için dedaha rijit yapıdadırlar. Bu tripodların kafaları kameranın daha yumuşak ve akıcı hareket etmesi üzerine tasarlanmıştır.


Ancak asıl işimiz video olmadığı sürece bu tripodlara yatırım yapmak, gereksiz şekilde daha çok para harcamamıza, çok daha fazla yük taşımamıza neden olacaktır.


Tripod Bileşenleri

Tripodlar 2 ana bileşenden oluşur


1.Tripod

a. Bacaklar (Legs): Çoğunlukla plastik, alüminyum veya karbon-fiberden üretilirler.

b. Orta Direk (Center Post): Bacaklara bağlı olarak üst kısımda bulunur, yukarı doğru kalkarak tripodun boyunu uzatırlar. (Tripodun en zayıf parçasıdır). Bazı tripodlarda sunulmaz, ekstra satın almak gerekir.

c. Ayaklar (Feets): Bacakların yerle buluştuğu noktadır. Kaliteli tripodlar iç, dış mekan veya kum için farklı ayaklar sunarlar.


2. Kafa (Head)

a.Kafa: Kamera ile tripod arasındaki bağlantıyı yapan parçadır. Kullanım tarzlarına veya farklı fonksiyonlar sunmalarına göre çok fazla farklı tipte kafa bulunur. En yaygınları top kafa (ball-head) veya kollu (pan-tilt) kafalardır.

b. Hızlı Bırakma (Quick Release) / Plaka (Plate): Kameranın altına vidalama yoluyla monte edilen ve kamerayı kafaya bağlamaya yarayan parçadır. Her marka ve modelin farklı plaka tipi olduğu gibi, arca-swiss adı verilen ve birçok marka tarafından kullanılan plaka tipi de mevcuttur.


*Kaliteli tripodlarda genellikle kafalar ayrıca satılır. Ancak markalar belirli tripodlarla, onlara uygun kafaları birleştirerek kit halinde de satabiliyorlar.


Her Kafa Her Tripoda Uyar Mı?


Eğer üzerinde kafa bulunmayan bir tripod satın aldıysanız veya mevcut tripodunuzun kafası, tripoda sabit değil de vidalıysa, o kafayı çıkartarak yerine dilediğiniz kafayı takabilirsiniz.


Ancak, ileride de anlatılacağı üzere; tercih edeceğiniz kafanın taşıma kapasitesinin en az tripodunuz kadar olduğuna özen göstermelisiniz.

Tripod Satın Alırken Hangi Faktörleri Göz Önüne Almalıyız?

İyi bir tripod; kolay taşınabilen, kolay kurulabilen, dayanıklı, pratik şekilde kullanılan,aksesuarları veya bir sorun yaşanması durumunda yedek parçası bulunan tripoddur.


Taşıma Kapasitesi:

Göz önüne alınması gereken en önemli faktördür. Düşük taşıma kapasitesine sahip bir tripod almak, sarsıntısız fotoğraflar için yeterli rijitliğe sahip olamamanıza neden olabileceği gibi, kolayca dengesini kaybederek kamera ve lensinizin zarar görmesine veya yok olmasına neden olabilir. Bu nedenle güvenli bir tercih için satın alacağınız tripod; kameranız + en ağır lensiniz + flaşınızın ağırlığının en az 2 katı olmalıdır.


Özellikle uzun telefoto lenslerde elinizle kameranızı da yönettiğiniz durumlarda elinizin ağırlığının da tripod üzerine bindiğini göz önüne almalısınız. Ayrıca fotoğrafa yeni başladıysanız, daha uzun soluklu bir yatırım için mevcut ekipmanınız yerine, ileride geçmeyi düşündüğünüz daha üst seviye ekipmanların ağırlıklarını göz önüne alarak alışveriş yapabilirsiniz.


Dikkat etmeniz gereken bir diğer durum da; özellikle Çin menşeili, ucuz ve kalitesiz ürünler üreten firmaların gerçek dışı taşıma kapasitesi değerlendirmeleridir. O nedenle bilinir ve güvenilir markaları tercih etmeye özen göstermelisiniz.


Tripodların ve kafaların taşıma kapasiteleri birbirinden ayrıdır. Alışveriş yapılırken ikisi de göz önüne alınmalıdır.


Açık Yükseklik:

Tripod yüksekliği, tripodun kullanışlılığı açısından en önemli paramaretlerden biridir. Bana göre kullanışlı bir tripod, (orta direği yükseltilmemiş durumda) göğüs hizanıza gelecek bir uzunlukta olmalıdır. Bundan daha küçük tripodlar sürekli eğilip bükülmenize ve yorucu bir tripod deneyimi yaşamanıza neden olacaktır. İnsan boyu yüksekliğindeki tel çitleri de aşmak istiyorsak tripod boyu baş yüksekliğimize kadar olmalıdır.

İleride de anlatılacağı üzere; tripodun orta direği mecbur kalınan durumlarda kullanılacak bir eklenti olduğundan, açık yüksekliğe bakarken orta direğin göz önüne alınmaması gerekir.

Eğer yere mümkün olduğunca yakın çekimler de yapılacaksa, tripodun en küçük açılır boyutunun da dikkate alınması gerekir.


Tripod Ağırlığı ve Yapısı:

Tripodun kullanışlılığını etkileyen bir diğer önemli faktör ağırlığıdır. Taşıyamadığınız, evinizde, otel odanızda bıraktığınız bir ekipmanı satın almak anlamsızdır. Ağır tripodlar, sırtımızda taşıdığımız ekipmanlarla birleşince bizi uzun yürüyüşlerde yoracaktır.


Tabiki hepimiz en hafif tripodu satın almak isteriz, ancak tripodun boyu, taşıma kapasitesi ve sağlamlığı, ağırlığı arttıran etmenlerdir. O nedenle istediğimiz özellikleri sunan en hafif seçenekleri bütçemizi de göz önüne alarak belirleyip tercih etmek en doğru harekettir.


Bu noktada ise tripodun üretildiği materyal devreye girer. Tripodlarda en hafif ve güçlü materyal Karbon-fiberdir. Çok dayanıklıdır, kırılmaz ve paslanmaz. Ancak karbon-fiber tripodlar yüksek fiyat etiketlerine sahiptirler.


İkinci sırada ise Aluminyum gelir. Bu tripodlar karbon-fiber kadar olmasa da oldukça güçlü, dayanıklı ve hafifdirler. Çelik tripodlar da mevcuttur ancak bunlar genellikle video tripodlarıdır ve oldukça ağırdırlar.


Benim tavsiyem; satın alacağınız tripodun ağırlığını, kafa hariç 2kg’ın altında tutmanızdır. Karbon-fiber tripodlar genellikle 1-1.7 kg aralığındadır. Aluminyumlar ise genellikle 1.6-3 kg aralığındadır. Özellikle çok seyahat ediyorsanız, çok fazla tripod kullanıyorsanız, ucuza kaçmadan hafif karbon-fiber tripodlar almanızı öneririm.



Kapalı Boyut:

Özellikle çok fazla seyahat ediyorsanız ve bu seyahatleri genellikle uçakla yapıyorsanız, kapalıyken valizinize rahatlıkla sığacak ve bagaj ağırlığınızı fazla arttırmayacak bir tripod satın almak hayatınızı oldukça kolaylaştıracaktır. (Tripodlar uçuşlarda kabine alınmamaktadır.)


Bacaklar

Bacaklarda özellikle önemli olan katlanan (iç içe geçen) parça sayısı ve kilit mekanizmasıdır. Katlanan parça sayısı ne kadar fazlaysa tripod o kadar portatif olur ve kapalıyken o kadar az yer kaplar. İki farklı kilit mekanizması vardır; mandallı veya çevirmeli. Bunlar arasındaki tercih kişiden kişiye değişir.


Ben çevirmeli olanları daha pratik buluyorum, ancak bu tür tripodları kullanırken bacakları tamamen sıkıştırdığınıza emin olmalısınız. Aksi halde istenmeyen kazalar yaşanabilir.


Ayrıca bir bacağı sökülerek monopod olarak da kullanılabilen tripod modelleri mevcuttur. Eğer monopod ihtiyacı da duyuluyorsa bu modeller tercihedilebilir.


Orta Direk

Çoğu tripod orta direkle birlikte gelir, bazısında ise yoktur ve ekstra satın almanız gerekir. Tripodun orta direği MECBUR OLMADIKÇA KULLANILMAZ. Çünkü orta direk tripodun ana mantığına terstir. Tripod üç ayakla sabit tutma amacı taşırken, üzerine bir tek ayak oturtmak rijitliği büyük ölçüde azaltır. Özellikle telefoto lensler ile kullanılmasını kesinlikle önermem.


Tripodların en alçak kurulum boyu (15-30cm)’nun kullanılabilmesi için; bazı modellerde orta direğin sökülmesi gerekirken, bazılarında kameranın orta direğe ters monte edilmesi gerekir.


Bazı tripodların 90 derece açı ile aşağı bakabilecek şekilde ayarlanabiayaklar sunarlar.ri vardır. Bunlar özellikle makro, ürün ve yemek fotoğrafçıları için oldukça kullanışlıdır. Bu özelliğe sahip olmayan tripodlar ayrıca satın alınabilecek kıskaç sistemi ile bu şekilde kullanılabilir. Yalnız tripodunuzu bu şekilde kullanırken mutlaka ağırlık dengesini gözetmelisiniz, aksi takdirde kameranız ağır çekerek sonucu felakete dönüştürebilir.


Ayaklar

Üst seviye tripodlar genellikle farklı koşullarda kullanım için farklı ayaklarsunarlar. Plastik veya kauçuk ayarlar iç mekanda kullanım için uygundur. Metal çivi şeklinde olanlar ise dış mekan kullanımı içindir.


Kafa

Tripod kafası, tripod sisteminin en önemli parçasıdır. Güvenli bir şekilde kamera veya lensi tripoda sabit şekilde tutmayı ve kamera hareketini kontrol etmeyi sağlar. Tripod ile kafayı kit halinde değil de ayrı satın alıyorsanız, kafanın en az tripod kadar ağırlık taşıyabildiğine mutlak emin olun.


Tripodlar için üretilen bir çok farklı tipte kafa bulunur:

•Kollu Kafa (Pan-tilt)

•Top Kafa (Ball-Head)

•Joystick Kafa

•Gimbal Kafa

•Fluid Kafa

•Motorize Kafa (Motorized Head)


Kollu Kafa (Pan-tilt): Bu tip kafalarda kamerayı yukarı aşağı çevirmek ve sabitlemek için bir kol, sağa sola çevirmek ve sabitlemek için de bir adet kol bulunur. Eski tip tripodlarda çok yaygın olan bu kafa, artık giriş seviyesi ve daha düşük kaliteli tripodlarda kit olarak sunulmaktadır.


Top Kafa (Ball-Head): Bu tip kafalarda kamera sıkıştırılabilir mekanizmalı bir topun üzerine monte edilir. Mekanizma bir ayar tekeri yardımıyla gevşetilir ve kamera yukarı-aşağı / sağa sola çevirilir. Üst seviye kafalarda ayrıca sıkılığı ayarlayan (friction control) bir ayar tekeri daha bulunur. Bazılarında da ayrıca pan yapabilmek için bir kontrol tekeri daha bulunur.


Joystick Kafa: Manfrotto tarafından üretilen bir kafadır. Özünde bir top kafadır, ancak kamera altında bir top bulunan bir joystick’in üstüne monte edilir. Böylelikle yönetimi ayar tekeri ile oynayarak değil, doğrudan joystick ile yapılır. Oldukça kolay bir kullanıma sahiptir ancak diğer top kafalara göre genellikle daha büyük, ağırdırlar.


Gimbal Kafa: Ağır telefoto lenslerin rahatça kullanılabilmesini sağlayan kafalardır. Kamera serbest bırakıldığında kafa, kamera/lensi mükemmel bir dengede tutar. Kullanımı diğer kafalara göre daha kolaydır. Ancak oldukça büyük, ağır ve pahalıdırlar.


Fluid Kafa: Video kafası olarak da tanımlanır. Bu kafalar video çekimleri için üretilmiştir, kusursuz bir kaydırma yapmak üzerine tasarlanmıştır.


3 Yollu Kafa (3-Way Head): Üç yollu kafalar, tripod kafasında pratiklikten ziyade hassasiyet arayanlar tarafından tercih edilir. Kameranın her hareket ekseni için hassas olarak ayarlanabilen farklı kollar ile kadraj oluşturulur. Özellikle makro fotoğrafçıları tarafından tercih edilir.


Motorize Kafa (Motorized Head): Panorama ve ticari Time-Laps fotoğrafçıları tarafından tercih edilir, şarj edilerek çalışır ve çekim esnasında önceden belirlenmiş hareketi uygular. Sadece yatay eksende hareket eder.


Panoramik Kafa (Panoramic Head): Panorama çekenler ve motorize kafaya bütçe ayırmak istemeyenler için üretilmiş bir opsiyondur. Hassas şekilde ayarlanarak çekilen panoramalar için kullanılır. Sadece yatay eksdende hareket eder.


Hızlı Bırakma Sistemi ve Plakaları (Quick-Relase Plates)

Plaka; kameraların, altına vidalanarak monte edilen ve kameranın kafaya takılmasını sağlayan parçadır. Plakalar, genellikle her kafaya göre değişir. Ancak Arca-Swiss adı verilen ve birçok marka tarafından standart haline getirilmiş kafa+plakalar oldukça popüler hale gelmiştir.


Sadece tripod üreticileri değil, bunlara aksesuar üreten yan sanayi üreticiler de arca-swiss kafa ve kameralara özel plakalar üretirler. Plakanın kaybolması veya zarar görmesi durumunda temini daha kolaydır. Tüm bu nedenlerle Arca-Swiss sistemler bugün ağırlıklı tercih edilen sistemlerdir.

Ayrıca Arca-Swiss standardına uygun, farklı özellikler sunan plakalar da ayrıca satılmaktadır.


Masaüstü Tripodları / Gorillapodlar:


Masaüsü tripodlar, küçük boyutları ve hafiflikleriyle giriş seviyesi kullanıcılara oldukça cazip görünüyorlar. Şahsen ben masaüstü tripodlarını oldukça gereksiz görüyorum, çünkü tripod kullanılan yerlerin %80’inde kameranızı koyabileceğiniz bir masa bulunmuyor. Ayrıca bunlar genellikle güçsüz oldukları gibi, aynı zamanda kullanışsız da oluyorlar. Bu tür tripodlara yatırım yapmamak en akıllıcasıdır.


Gorillapodlar ise eğilip bükülebilen bir yapıya sahip mini tripodlardır. Yere, masa üstüne kurulabileceği gibi ağaçlara, direklere de monte edilebilir. Kalitesiz olanları kullanmak oldukça risklidir, kaliteli olanları ise hemen hemen tripodlarla aynı fiyatlardadır. Hiçbir zaman geleneksel bir tripodunyerini tutmayacak bu sisteme de yatırım yapmak mantıklı değildir.


Tripod Aksesuarları


Tripodlar için üretilen bir çok aksesuar vardır. Bu aksesuarlar tripodumuzu daha efektif kullanmamızı sağlarlar. Bunlardan bazıları;


Tripod Çantası: Bazı tripodlar çantaları ile birlitke satılırken, bazıları çantasız satılırlar. Ben genellikle tripodumu pratik olmadığından çantası ile taşımıyorum, ancak çantasında muhafaza ediyorum.


L-Bracket (L-Plate): Özellikle ağır ekipmanlar ve kullananlar için kurtarıcı bir aksesuardır. L şeklinde üretilen bu tripod plakası; kameranızı yatay veya dikey çekilde tripoda bağlamanızı sağlar. Arca-Swiss standadındadır ve her kamera modeli için özel olarak üretilir. Her kameraya uyan modelleri olsa da, bunlar ne yazık ki çoğunlukla fayda sağlamamaktadır.


Makro Kızağı: Kamerayı tripod üzerinde kaydırarak netleme mesafesini değiştirmeyi sağlar. Özellikle manuel olarak yapılan Focus Stacking (Odak Çatma) uygulamalarında kullanılır.



Kullanıcı Türleri:

Özellik ve fiyat bakımından en iyi veya optimum olarak tanımlanamayacak kadar çok tripod modeli mevcuttur. Buna kullanıcının beklentisi, kullanım alışkanlığı ve bütçesi de eklenince tercih yapmak daha da zor hale gelir. Bu nedenle ben belirli kullanıcı tiplerine göre genel geçer bir bütçe kriteri oluşturarak işinizi kolaylaştırmayı hedefledim.

Ülkemizde kurun her gün değişiyor olması nedeniyle fiyatları Amerikan Doları cinsinden veriyorum

“Tek bir kamera ve 1-2 lensim var. İleriki dönemlerde ekipmana çok fazla yatırım yapma düşüncem yok. Çok seyahat etmiyorum. Makro/Manzara/Mimari/Ürün fotoğrafçılığına ciddi bir ilgim yok. Daha çok yürür+çekerim. Büyük lensler Taşımak/kullanmak istemiyorum.”


Eğer bu kullanıcı türüne mensupsanız; Bir tripoda 100$’dan az, 200$‘dan fazla harcamanızı önermem. 100$’dan ucuz önermem çünkü hem tehlikeli hem de kısa ömürlü bir yatırım olacaktır.


200$’dan pahalı önermeme nedenim ise; sık kullanma ihtimalinizin düşük olduğu bir ekipmana büyük yatırım yapmak, kullanma ihtimaliniz yüksek olan diğer ekipmanlara yapacağınız yatırımdan çalacaktır. Hem de gelecekte daha sık tripod kullanacağınız bir durum olursa, daha ciddi bir tripod sahibi olmak isteyebilirsiniz. En azından mevcut tripodunuzu flaş veya reflektör monte etmek için kullanabilirsiniz.


“Birden çok kamera ve/veya lensim var. Olmasa bile ileride daha üst seviye ekipmanlar kullanmayı veya ekipman havuzumu genişletmeyi düşünüyorum. Çok Seyahat Ediyorum. Makro/Manzara/Mimari/Ürün fotoğrafçılığına ilgi duyuyorum. Büyük lensler ilgimi çekiyor.”


Eğer bu kullanıcı türüne mensupsanız, limitiniz gökyüzü. İhtiyaçlarınıza göre iyi bir tripod markasının, üst seviye modellerinden birini terctripodlar vaadz. Bütçe olarak; ekipman havuzunuzdaki en düşük veya orta seviye bir lensin değerini hedef alabilirsiniz. Çünkü tripod, lensten daha önemli ve uzun soluklu bir yatırımdır, çünkü hiç bir lens kameranın zarar görmesine neden olmaz ama yanlış tripod tercih etmek olabilir .


Hangi markaları tercih etmeliyiz?


Öncelikle iki kullanıcı türüne de mensup olanlar, tripodların taşıdığı risk nedeniyle düşük kalite çin malı tripodlardan uzak durmalılar. Bu tripodlarvaad ettikleri özellikleri müşterilerine sunamadıkları gibi, yedek parça bakımından da sıkıntılıdır. En küçük sorunda tripodunuzu atmanız gerekebilir ve bu durum tasarruf edeyim derken daha çok zarara girmenize neden olacaktır.


Kalite bakımından kendini kanıtlamış markalar (Alfabetik Sıra):

•3 Legged Thing

•Benro

•Gitzo

•Manfrotto

•MeFoto

•Peak Design

•Really Right Stuff

•Slik

•VanguardTripod Kullanımı:


Şunu kesin olarak söyleyebilirim ki; ilk tripodunuzu aldıktan sonra, onu pratik bir şekilde kullanmak biraz alıştırma gerektiriyor. Tripodu hızlıca kurmak, kamerayı güvenli bir şekilde oturtmak, seri şekilde ayarlamak, tripodu kaldırmak zamanla edinmeniz gereken bir beceri. Burada tabiki tripodunuzun pratik bir tripod olması da önemli bir etken. Uzun kurma, kaldırma ve ayarlama süreleri, özellikle gündoğumu ve günbatımı gibi kısa süren durumlarda sizi zor duruma sokabilir, fotoğraf kaçırmanıza neden olabilir. O nedenle tripodu çekim zamanında değil, çekim zamanından önce kurmalısınız.


Tripodunuzu kurduğunuzda kameranızda yer alan seviye göstergesi ile kameranızın tripod üzerinde tamamen ufuk çizgisine paralel olduğunu mutlaka kontrol edin. Kameranız eğikken çektiğiniz fotoğrafları sonradan düzeltmeniz ve kesmeniz gerekeceğinden kompozisyonunuz zarar görebilir.


Tripodu doğru şekilde taşımak da, daha az yorulmanızı sağlayacağı gibi, da hahızlı kurup kaldırmanıza da olanak tanıyacaktır. Bunun için tripod takılabilen sırt çantalarını tercih etmenizi ve eğer tripodunuzun yanında ayrıca bir tripod çantası geldiyse bunu kullanmamanızı öneririm. Ayrıca tripod çantası taşımak ek yük olduğu gibi, pratikliği de azaltır.


En güçlü ve sağlam tripod bile, kırılıp kopabilecek birçok parçadan oluşmaktadır. Bu nedenle özenle kullanılması gerekir. Eğer ağır bir kamera+lens kombinasyonu kullanıyorsanız, tripod üzerinde dikey kadraj kullanımı zorlaşacaktır. Bu tür kullanımlarda lens kamerayı aşağıya doğruçekebilir. Eğer portre kullanımı yapacaksanız, Arca-Swiss plakaya sahip tripod kafalarını tercih etmenizi ve kameranız için özel üretilmiş L-Bracket/L-Plate satın almanızı öneririm. (Ne yazık ki Türkiye’de bulunmuyor, yurtdışından getirtmelisiniz.)


Büyük ve ağır telefoto lensler kullanıyorsanız; tripoda kameranızı değil, lensinizi yanında verilen tripod bağlantısı ile bağlamalısınız. Böyle bir durumda lensinizi değil kameranızı tripoda bağlarsanız, ağır çekecek olan lensiniz kameranızın lens bağlantısını kırabilir.


Tripod her ne kadar kamerayı sabitlemek amacı taşısa da, elimizin hareketlerinden etkilenir. Bu nedenle çekim sırasında tripoddan uzak durmalı ve dokunmamalıyız. Deklanşöre parmağımızla bastığımız durumda oluşabilecek sarsıntı, özellikle1/30sn – 2 Sn arasında bulanık fotoğraflar elde etmemize neden olabilir. Tavsiyem bir kablolu veya kablosuz deklanşör satın almanız veya cep telefonu üzerinden kameranızı kontrol etmeniz veya kameranızın zamanlayıcılı çekim modunu kullanarak 5 saniyeye ayarlamanızdır.


Yine kameranız tripod üzerinde stabilken, kameranızın gövdesinde veya lensinde yer alan titreşim engelleme sistemlerini kapatmanızda fayda vardır. Aksi halde titreşim engelleme gereksiz şekilde devreye girerek fotoğraflarınızı bulandırabilir. Ancak eğer çekim yaptığınız ortam çok rüzgarlı veya dengesizse, kameranız tripod üzerinde tamamen stabil durumda değilse titreşim engellemenizi açık tutabilirsiniz.


Tuzlu su, kum ve yoğun toz tripodunuzun en büyük düşmanlarıdır. Bu tip ortamlarda çekim yaptıktan sonra tripodunuzu temizlemeyi ihmal etmeyin. Özellikle bağlantı noktaları ve bacak açma/kapama mekanizmalarının temizliğine özen gösterin, aksi halde uzun vadede tripodunuz çürüyebilir ve beklenmedik bir anda kırılabilir. Vidayla ayarlanan kısımların da sıkı olduğunu zaman zaman kontrol etmelisiniz.



Ve Mutlu Son…


Buraya kadar size en doğru tripod tercihini nasıl yapmanız gerektiğini, doğru şekilde tercih ettiğiniz tripodunuzu nasıl doğru kullanacağınızı anlatmaya çalıştım. Tripod, fotoğrafın ilk evrelerinde çoğunlukla kamera ve lensin yanında eşantiyon olarak alınan bir aksesuar gibi görülse de, aslında içlerinde en kritik olanı.


Eğer fotoğrafa bir süredir gönül verdiyseniz, tripodun kullanım alanları ilginizi çekiyor ve uzun soluklu bir yatırımda bulunmayı düşünüyorsanız, ekipmanınıza uygun, onu güvenle taşıyacak, kullanışlı ve kaliteli bir tripod almak için yatırım yapmaktan kaçınmamanızı şiddetle öneririm. İyi bir tripod sahibi olmak hiçbir zaman pişman etmeyecektir.


Ancak fotoğrafa yeni başladıysanız, ilginizden emin değilseniz, mevcut ekipmanınız onu yüksek meblağlı değilse ve gelecekte de büyük yatırımlar yapmayı düşünmüyorsanız, o zaman yine ekipmanınıza uygun ve güvenli, kaliteden ödün vermeden uygun fiyatlı bir tripod almanızda hiçbir sakınca yok. İleride fotoğrafa ilginiz arttığında dahi, bu tripodunuzu yedek olarak veya başka şekillerde kullanabilirsiniz.Yeter ki uzun ömürlü olacak bir seçim yapılsın.

404 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page