Işığa Dönüşmek
Proje grubumuz tarafından COVID-19 sürecinde gerçekleştirilen üst üste pozlama zinciri ve yapay zeka küratasyonu projesi
Işığa Dönüşmek
Çektiğimiz her fotoğraf, evrene sonsuz yayılan ışığın bir kısmının, kendi bakış açımıza ve varoluşumuza bağlı bir anlık kaydıdır.
Bu çalışmada bakış açılarımızı ve varoluşlarımızı birleştirerek fotoğrafların özü olan ışığa tekrar dönüştürmek istedik.
Teknik:
20 fotoğraf sanatçısı, çektikleri fotoğrafları proje koordinatörü vasıtası ile karışık olarak birbirleri ile paylaştılar. Daha sonra arkadaşlarından gelen eserlerin üzerine üst üste pozlama tekniğini kullanarak yeni görüntüler kaydettiler.
Elde edilen üst üste pozlanmış görüntüler tekrar paylaşıldı ve bu sefer ekipteki başka arkadaşları yine üst üste pozlamanın üzerine tekrar pozlama yaptılar. Yapılan her üst üste pozlama eserlere ışık ekledi ve böylece eserler tekrar ilk başladıkları yere yani ışığa dönüşmeye başladı.
Çalışmanın son aşamasında Proje Koordinatörü tarafından geliştirilen ve Cengiz Emre Turing adı verilen bir yapay zeka, fotoğrafların içeriğine ve ışığa olan yakınlığına göre onları tekrar sıralayarak “Işığa dönüşmek” adli videoyu oluşturdu.
Yazılımın adı, Türkiye’deki ilk özel fotoğraf okulunun kurucusu Cengiz Özer; Proje koordinatörünün orta okuldaki en yakın arkadaşlarından, bilgisayar bilimleri çalışan ve genç yasta kanser nedeni ile kaybettiğimiz Cengiz Emre Ergun ve son olarak yapay zekânın fikir babası ve bilgisayar biliminin oncusu Alan Turing’e adanmıştır.
Proje 2020 yılında chatGTP’nin ve yaratıcı yapay zekânın halka sunulmasından 2 yıl önce tamamlanmıştır. Bu anlamda zamanın öncü çalışmalarından olduğu söylenebilir.
Dr Özgün Özer AIS ARPS, MRAeS
Izmir Fotografcilar Odasi Cengiz Ozer Egitim Merkezi, Ozersanat & Faculty of Science and EngineeringThe University of Manchester